13:02:51 | 17.12.2017
Področja delovanja
 
 

Usodnost prvega šolskega dne
Ob čem bi se morali zamisliti in ukrepati

S prvim šolskim dnem se za vse otroke in mladostnike začne dolgo obdobje preobrazbe njihovega duha in zavesti po modelu, ki ga je že zdavnaj uvedla cesarica Marija Terezija, da bi tako na pretanjen način vplivala na svoje podložnike. Temu sledi tudi sedanja šolska politika. Toda pod navidezno »dobroto« obveznega osnovnega in drugega šolanja se skriva velika past, v katero se bomo kot družba vsak čas ujeli in takrat bo res prepozno, da bi se izmotali.
Vemo, da rodnost v Sloveniji pada. S sedanjimi pogledi na naš razvoj iščemo razlage v ekonomskih in njim podobnih vzrokih, češ, mladi si zaradi tega ne morejo »privoščiti« otrok. Globlji uvid v razvojno pot otrok pa nas vodi do spoznanja, da sedanji šolski sistem zelo tiho in travmatično vpliva na njihovo zavest. Petnajst in več let živijo mlade generacije ukalupljene v sistem šolske prisile, pod stresnimi pritiski, z omejeno svobodo življenja in z zaviralnimi okoliščinami pri udejanjanju svojega naravnega poslanstva.
Dekle ali fant končata šolanje s podzavestno mislijo, da sta bila oropana otroštva, da nista uspela udejanjati svojih ustvarjalnih hotenj in da je pred njima še težavna zaposlitvena, življenjska pot. Ker želita vsaj nekoliko nadomestiti z balastom in tekmovalnostjo prepojena šolska leta, čutiti osvobojenost, dih sproščenosti in mladostne brezskrbnosti ter okusiti radosti tega sveta, si seveda ne upata, ne zmoreta ali tudi nočeta nakopati skrbi še za svoje potomce. Zanje preprosto nimata prave notranje spodbude. Med svojim zorenjem tudi občutita, kako so njuni starši vse bolj obremenjeni in porabniško naravnani. Šolski sistem pa jima s svojo programiranostjo ne nudi nikakršne opore, saj ju »strokovno« vodi stran od globljega doživljanja družinskega bivanja. Prisili ju v nekaj, kar hromi njuno bit; in vsi skupaj s svojo »izšolano« zavestjo sprejemamo to kot nekaj povsem samoumevnega in nenadomestljivega.
V članku na spletnih straneh Gibanja sem predlagal drugačen sistem »šolanja«. Prepričan sem, da se bo moralo šolstvo temeljito preobraziti, kajti otroci postajajo vse bolj dragoceni za naš skupni razvoj in narodov obstanek.
Branko Sosič
(branko.sosic@siol.net)

Arhiv novic...Novice članov

Očistimo za čisto srečo
preberi novico

Konferenca FEEL Leadership - Etično voditeljstvo 2015 - 10.6.2015
preberi novico

9. redni občni zbor GPR
preberi novico

Obnova članstva
preberi novico

Etika v oglaševanju
preberi novico

UTD med utopijo in samoumevnostjo
preberi novico

Drnovškova Velikonočna poslanica iz 2007
preberi novico

8. občni zbor GPR - 17.04.2013
preberi novico

Dr Drnovšku v spomin, v Zagorju 23.2.13
preberi novico

Spominski večer - dr. Drnovšek - 22.2.2013
preberi novico

Ostali prispevki


Fotogalerija

Ostale fotografije


Koristne povezave

Ajda Vrzdenec
Zavetišče Gmajnice
Slovensko društvo Hospic
GREENSLO - SLOVENIJA
Vivaristi
Video proti nasilju staršev
Zavetišče Horjul

Ostale povezave


Kontakt

info@gibanje.org


Avtorji | Pravne informacije