12:48:16 | 17.12.2017
Področja delovanja
 
 

mag. Bara Hieng, univ. dipl. inž. agr.
Predsednica Izvršilnega odbora
Civilne čebelarske iniciative (IO CČI)
Krakovska 10 B
1230 DomžaleGospa ministrica Marija Lukačič 2. 9. 2006
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Dunajska 58
1000 LjubljanaZadeva: Ocenjevanje medu


Spoštovana!

Kot predsednica IO CČI se obračam na Vas z vprašanjem, kako to, da se lahko na lokalna, regionalna in državna ocenjevanje medu v RSloveniji prijavi le organiziran čebelar, član ČZS. Na mednarodna ocenjevanja medu, pa se lahko poleg članov ČZS, prijavijo tudi člani čebelarskih združenj iz države iz katere prihajajo, ne pa slovenski čebelarji, ki niso člani ČZS. Takšen način ocenjevanja medu je namreč diskriminatoren za slovenske čebelarje, ki niso člani ČZS. Članstvo v ČZS ni obvezno.
V primeru, da se ta ocenjevanja sofinancirajo s strani države ali celo EU, gre za nenamensko porabo državnih in EU sredstev. Prijavljeni udeleženci na ta ocenjevanja medu, morajo plačati participacijo ob dejstvu, da so to osebe, člani ČZS, ki plačujejo tej organizaciji redno letno članarino.

Edino ocenjevanje na katerem so se lahko predstavili vsi slovenski čebelarji, kot nečlani ČZS, je bilo v okviru Kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni. To ocenjevanje je financiral Pomurski sejem d.d., kot pravna oseba. Ocenjevanje je bilo odlično organizirano, s strokovno sestavljenimi komisijami, in čebelarji so bili na prejeta odličja na tem ocenjevanju, lahko upravičeno ponosni. Potem pa so ga na zahtevo pomurskega čebelarskega lobija in ob ministriranju ČZS ter še koga, enostavno ukinili in v okviru ČZS sami organizirali ocenjevanje. Takšno ravnanje je nesprejemljivo, v odnosu do mednarodnega ocenjevanja kmetijskih pridelkov in živil, ki poteka že desetletja v okviru gornje-radgonskega sejma in je zato tudi že tradicionalen. Ocenjevanja v okviru tega sejma temeljijo na sistemu, kateremu podlaga so mednarodni standardi za posamezno vrsto dejavnosti in so zato primerljiva takim ocenjevanjem na svetovnem nivoju. Zato so ta mednarodna ocenjevanja, kot taka kredibilna, nediskriminatorna, pri tem, da so tudi za prijavljene udeležence ocenjevanja brezplačna. Takšna ocenjevanja, ki jih organizirajo ti sejmi, so pogosto sofinancirana tudi s strani države, zato ta oblika sofinanciranja ni sporna.

Ocenjevalne komisije, ki na mednarodnem Kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni ocenjujejo kmetijske pridelke in živila, namreč sestavljajo strokovnjaki domačih in tujih raziskovalnih inštitucij, ki se ukvarjajo z raziskovalnim delom s področja kmetijske oziroma živilske panoge. Za opisovanje napak senzoričnih lastnosti izdelkov ocenjevalci teh komisij uporabljajo nomenklaturo mednarodno veljavne terminologije povzete, po določenem ustreznem svetovnem standardu ali standardu mednarodne nevladne strokovne organizacije (npr. navajam standard IDF 99C: 1997 za mleko in mlečne izdelke). Tudi same nagrade kakovosti in posebne nagrade pri mleku in mlečnih izdelkih, temeljijo na ustrezno predpisanem točkovanju izdelka, posebno nagrado "šampion" pa se lahko podeli le tistemu izdelku, ki je na treh zaporednih mednarodnih ocenjevanjih mleka in mlečnih izdelkov, v okviru Kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni, prejel veliko zlato medaljo in v svoji skupini dosegel najvišje število točk. V skupini morajo konkurirati najmanj trije različni izdelki.

V primeru mednarodnega ocenjevanja medu v Semiču, ki ga organizira Čebelarsko društvo Semič, in temelji na Pravilniku o ocenjevanju medu, ki ga je sprejela ČZS, pa sploh ni posebej, glede priznanj, precizirana promocija, zaščita in trženje priznanj kakovosti. Pri radgonskem sejmu to zelo natančno ureja ustrezen pravilnik o ocenjevanju izdelkov in v dogovoru z organizatorjem. Konkreten primer ocenjevanja za leto 2006, s področja mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov, za pridobivanje priznanj kakovosti na 44. Kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni je razviden na spletnem naslovu:
http://www.pomurski-sejem.si/slo-ocenjevanja/mleko2006-pravilnik.htm

Glede na navedeno, se na Vas obračam s prošnjo, da za področje medu proučite sedanji način ocenjevanja medu, ki ga organizira ČZS, saj menim, da je potrebno ocenjevanje medu v Sloveniji urediti na način, ki bo primerljiv z ostalimi ocenjevanji kmetijskih pridelkov in živil, tako v RSloveniji, EU in v svetu. Sedanje oblike ocenjevanj medu, ki jih organizira ČZS, so za potrošnika zavajajoče, saj ti izdelki, v tem primeru med, nosijo oziroma so označeni s priznanji kakovosti, ki so vprašljiva, tako z vidika promocije, zaščite in trženja medu.


S spoštovanjem,

Bara Hieng
predsednica IO CČI

V VEDNOST:
- Gospod magister Gvido Mravljak, državni sekretar, MKGP
- Gospod Marjan Golavšek, šef kabineta, MKGP
- Gospod Alojz Senegačnik, v.d. generalnega direktorja, Direktorat za kmetijstvo, MKGP
- Gospa magistra Bety Breznik, generalna direktorica, Direktorat za varno hrano, MKGP
- Gospod Tomaž Hrastar, Vodja Službe za odnose z javnostmi, MKGP

Arhiv novic...Novice članov

Očistimo za čisto srečo
preberi novico

Konferenca FEEL Leadership - Etično voditeljstvo 2015 - 10.6.2015
preberi novico

9. redni občni zbor GPR
preberi novico

Obnova članstva
preberi novico

Etika v oglaševanju
preberi novico

UTD med utopijo in samoumevnostjo
preberi novico

Drnovškova Velikonočna poslanica iz 2007
preberi novico

8. občni zbor GPR - 17.04.2013
preberi novico

Dr Drnovšku v spomin, v Zagorju 23.2.13
preberi novico

Spominski večer - dr. Drnovšek - 22.2.2013
preberi novico

Ostali prispevki


Fotogalerija

Ostale fotografije


Koristne povezave

Ajda Vrzdenec
Zavetišče Gmajnice
Pravična delitev dobrin
DZZZ Jesenice
Društvo Tea
Center za starše
Slovenski Čebelarji

Ostale povezave


Kontakt

info@gibanje.org


Avtorji | Pravne informacije