13:04:07 | 17.12.2017
Področja delovanja
 
 

Nek lovec je dalj časa zasledoval medveda, vendar je imel kosmatinec izvrsten voh in se ga je spretno izogibal. Mrhovišče sta lovec, ki je prinašal hrano in medved, ki jo je spretno odnašal, izmenično obiskovala in nekako na distanci krožila drug okrog drugega. Pa pride dan, ko se srečata na razdalji petih metrov in lovec trd od strahu okameni, ko si z medvedom zreta iz oči v oči, zato mu puška kar na rami obvisi. Medo se dvigne na zadnje tace in sprednje iztegne visoko v zrak, potem pa se vrže v desno na vse štiri in izgine v gozdu. Lovec v šoku šele tedaj zgrabi puško in prestrašen pobegne domov. Do tu vse lepo in prav. A ta isti lovec namena, da bo medveda ubil ni opustil. Ob naslednjem neugodnem vetru je medveda iz zasede ob mrhovišču umoril.
Zgodba o krvoločnem lovcu in umorjenem medvedu je resnična.


Medved in prijatelji
Potikali smo se po medvedovem revirju in na mokri blatni gozdni poti zagledali sledi medvedjih šap. Obstali smo in si ogledovali sledi. Pojavil se je strah, saj z nami ni bilo nobenega pasjega prijatelja, da bi zaznal morebitno nevarne vohalne novice. Medvedove sledi so po nekaj metrih izginile v pesku in suhi zemlji in ni bilo mogoče razbrati v katero stran je odhlačal.Glasno smo začeli opnašati srake, kavke, ujede in na mestu močno cepetali kot konji. Tudi kakšen JuuUUhuUU! v takšnem primeru ne škodi. Morebitnega bližnjega Medota smo opozorili na našo prisotnost in odpešačili naprej proti lovski opazovalnici. Tja hodimo proučevat početje lovcev. To pot smo našli novo jamo, ki bo mogoče talna krmilnica, saj je za mrhovišče preblizu vasi. Obrnili smo se in se vrnili po isti poti in glej ....koruzni storž...predtem pa ga ni bilo!!... Spogledali smo se in se zasmejali. Medo z naročjem koruznih storžev na skrivaj kroži okoli nas. Očitno so bile sledi čisto sveže in naše krakanje in topotanje učinkovito opozorilo medvedu, saj se je vse dogajalo na 500 m2 gozda in času 10 minut. Spotoma smo uničili še preostale medvedove sledi, saj nikoli ne veš kdaj pride zli lovec.
Na pomlad, ko je bil še sneg sem našla majcene sledi medvedka in nikjer na okrog sledi mame. Pomendrali smo sledi, saj smo predtem srečali jezne lovce na konjih. Strašni nam, strašni tudi malemu medvedku. Ne vem ali je mali preživel, ne vem koliko je star medo,ki je izgubil koruzni storž, ne vem koliko let je imel dolenjski medved, ki je plačal z življenjem, ker je prizanesel lovcu. Vem pa, da je država Slovenija dolžna postaviti zelene prehode za živali. Ti so najnujnejši za varno prečenje avtocest. Očitno so do sedaj na to pozabljali. Živali so ujete, ker smo jim uničili koridorje gibanja in migracij. V kočevskih gozdovih bi moral obstajati rezervat za divje živali iz naših gozdov, za katere je sedaj prostor le pod puško (npr. medvedi, ki so se navadili naselij,...)
Masaker Ministrstva za okolje in prostor ni opravičljiv. Kako pijani lovci štejejo medvede, medtem jim bogatuni za "medvedovino" pred nosom mahajo z šopi denarcev, ni pretežko ugotoviti. Slovenija bi lahko podprla širok raziskovalni projekt populacije medvedov v Sloveniji in povabila strokovnjake iz celega sveta. Sredstva iz EU so ob izjemnem projektu samoumevna. Na Bio so nekateri že siti žab in muh, veliko si jih želi raziskovati medvede. In prvo, lovce prevzgojiti v varuhe narave. Tudi to je turizem, saj potem nebi imeli težav z reklamnimi slogani. Imeli bi MEDVEDE. Majhne hiške na drevesih za opazovanje volkov in polne lune zamenjamo za lunaparke.

Tina

Arhiv novic...Novice članov

Očistimo za čisto srečo
preberi novico

Konferenca FEEL Leadership - Etično voditeljstvo 2015 - 10.6.2015
preberi novico

9. redni občni zbor GPR
preberi novico

Obnova članstva
preberi novico

Etika v oglaševanju
preberi novico

UTD med utopijo in samoumevnostjo
preberi novico

Drnovškova Velikonočna poslanica iz 2007
preberi novico

8. občni zbor GPR - 17.04.2013
preberi novico

Dr Drnovšku v spomin, v Zagorju 23.2.13
preberi novico

Spominski večer - dr. Drnovšek - 22.2.2013
preberi novico

Ostali prispevki


Fotogalerija

Ostale fotografije


Koristne povezave

Soustvarjanje
Sadeži družbe
Savitra Home
Denas terapija
Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice
99 okolju prijaznih nasvetov
Portal Pozitivke

Ostale povezave


Kontakt

info@gibanje.org


Avtorji | Pravne informacije