16:42:10 | 15.12.2017
Področja delovanja
 
 

Skupine kemičnih spojin perfluori (ang. perfluorochemicals) po imenu sicer ne poznamo preveč dobro, so pa te spojine veliko bolj znane v izdelkih pod različnimi blagovnimi znamkami: Teflon, Stainmaster, Gore-Tex itd.. Po pisanju teksaškega Star-Telegrama (v članku Nonstick Chemichals May Pose Threat) te spojine predstavljajo možno grožnjo za človekovo zdravje. Najdemo jih v loščilih za tla in preproge; v vrečkah, kjer je zapakirana hitra hrana; teflonskih posodah in še številnih drugih proizvodih. In te snovi so tudi v ljudeh, kjer vztrajajo zelo zelo dolgo.

Neodvisne študije v ZDA kažejo na izjemno pogosto vsebnost teh kemičnih snovi v krvi Američanov, celo novorojenčkov. Skupina strokovnjakov, ki jih je izbrala Agencija za zaščito okolja (Environmental Protection Agency, EPA), je odkrila, da je kemična spojina iz skupine perfluorov, ki se uporablja v posodah in ploščah, v katerih je možna neposredna priprava hrane (nonstick cookware – pri nas ji rečemo teflonska posoda), mogoče celo kancerogena – rakotvorna.

Najbolj se je na udaru (ameriške) javnosti znašla perfluorooktanska kislina (perfluorooctanoic acid, PFOA), ki se uporablja pri izdelavi teflonskih posod in nekaterih vrečk za pripravo kokic v mikrovalovnih pečicah. Študija agencije EPA kaže na potencialno nevarnost PFOA za razvoj raka jeter, testisov, trebušne slinavke in dojk, lahko pa vpliva tudi na delovanje hormonskega, živčnega ali imunskega sistem telesa. Ne nujno, a obstaja možnost! Vsaj poskusi na živalih temu pritrjujejo.

Študija Univerze v Torontu iz leta 2001, ki je bila objavljena v britanski znanstveni reviji Nature, ugotavlja, da se pri segrevanju teflona na 680 stopinj sproščajo nevarni strupeni plini, kar pa sploh ni težko doseči, saj se ta temperatura razvije že pri pečenju omlet. Kar 94 dokumentov tudi dokazuje obolevanje za gripi in vročici podobni bolezni, ki se je pojavila pri delavcih, ki so bili izpostavljeni segrevanju teflona nad 700 stopinj Celzija. Korporacija DuPont, ki se je znašla na velikem udaru tožb in jih nekaj že izgubila, je januarja letos že obljubila, da bo do leta 2015 postopno ukinila spojino PFOA.

Dr. Leo Trasande, pediater in strokovnjak za zdravje okolja (environmental health specialist) iz newyorške bolnišnice Mount Sinai pravi: "Zelo malo vemo o kemični spojini PFOA. Toda to kar vemo zadošča, da smo resno zaskrbljeni zaradi njenega vpliva na zdravje ljudi, še posebej, ko gre za otroke."

In kaj naredijo mega korporacije, ko jim "doma stopijo na rep"? Na veliko začnejo izvažati tehnologijo in proizvode v države, ki so neosveščene, neobveščene ali preprosto nerazvite. Se kdo v vpraša, zakaj je pri nas nepričakovano veliko teflonskih izdelkov, ki jih dobite zelo "ugodno" že tako, da zberete kup nalepk znanega trgovca? Smo pač očitno drugorazredni pripadniki razvitega sveta. Nam je lahko uteho, da korporacije delajo še veliko večje umazanije v tretjem svetu?


VIRI:

http://www.commondreams.org/headlines06/1205-05.htm
http://www.ohiocitizen.org/campaigns/dupont_c8/2005b.htm
http://www.newsrx.com/newsletters/Medical-Letter-on-the-CDC-and-FDA/
2006-06-07/060720063332DC.html
http://www.dfw.com/mld/dfw/news/16167561.htm
http://www.epa.gov/sab/pdf/sab_pfoa_22a71_ewg_03-28-05.pdf
http://www.epa.gov/sab/pdf/kropp-ewg.pdf

Arhiv novic...Novice članov

Očistimo za čisto srečo
preberi novico

Konferenca FEEL Leadership - Etično voditeljstvo 2015 - 10.6.2015
preberi novico

9. redni občni zbor GPR
preberi novico

Obnova članstva
preberi novico

Etika v oglaševanju
preberi novico

UTD med utopijo in samoumevnostjo
preberi novico

Drnovškova Velikonočna poslanica iz 2007
preberi novico

8. občni zbor GPR - 17.04.2013
preberi novico

Dr Drnovšku v spomin, v Zagorju 23.2.13
preberi novico

Spominski večer - dr. Drnovšek - 22.2.2013
preberi novico

Ostali prispevki


Fotogalerija

Ostale fotografije


Koristne povezave

Video proti nasilju staršev
Svet za Darfur
DPMŽ Trbovlje
Moj pes
Ajda Vrzdenec
Eko Trgovina Kalček
Center za starše

Ostale povezave


Kontakt

info@gibanje.org


Avtorji | Pravne informacije