16:52:41 | 15.12.2017
Področja delovanja
 
 

KULTURNI DOM KRŠKO
www.kd-krsko.si

vabi na predavanje

TOMA KRIŽNARJA:

DARFUR – VOJNA ZA VODO

v sredo, 16.4., ob 19. uri,
velika dvorana, prost vstop


Tomo Križnar bo predaval o političnih dogajanjih v Sudanu, o posledicah klimatskih sprememb, ki se v Darfurju že odražajo v ekstremnih sušah in nenehno povečujočem se pomanjkanju vode ter o ekološki vojni v Darfurju.Foto: T. Križnar


Tomo Križnar je novinar, publicist, borec za človekove pravice in odličen poznavalec zgodovine in političnih razmer v Afriki, predvsem Sudana. Od leta 1979 je desetkrat potoval, raziskoval in po več mesecev živel med različnimi sudanskimi plemeni, na obeh političnih straneh tako med Arabci kot med Afričani. Skupaj z Alexom de Waallom, Julie Flint in Petrom Moszynskim sodi med najboljše poznavalce Sudana. Najbolj znan je po knjigi in dokumentarnem filmu z istim naslovom Nuba, pure people (2000), o genocidu nad Nubami v osrednjem Sudanu in učinkoviti politični akciji, ki je tako s filmom kot z osebnim Križnarjevim angažiranjem bistveno pripomogla do miru v Nubskih gorah.

Tri leta potem, ko se leta 2003 podobni vzorec iztrebljanja afriških plemen začne ponavljati v zahodni sudanski provinci Darfur, Tomo Križnar, februarja 2006, odpotuje kot posebni odposlanec nekdanjega slovenskega predsednika dr. Janeza Drnovška na mejo med Sudanom in Čadom. Istočasno, ko predsednik začenja največjo humanitarno akcijo zbiranja človekoljubne pomoči v slovenski zgodovini in najširšo mednarodno akcijo za politično rešitev problema v Darfurju, Križnar v Afriki odkriva, kaj se v resnici dogaja, preverja, kako se zlorablja humanitarna pomoč, išče način kako zares pomagati, predstavlja mirovni predlog slovenskega predsednika in organizira obisk mednarodne delegacije v begunskem taborišču na meji. Ker se zaveda vrednosti resnice in dokumentarnih posnetkov v tako kompleksni situaciji kot je Darfur, s seboj vzame tudi več kamer. Križnarja je septembra 2006, po mesecu in pol zapora in veliki mednarodni akcije za njegovo rešitev, sudanski predsednik pomilostil. Njegove video posnetke, dia filme in dnevnike so rešili darfurski uporniki in jih v naslednjih sedmih mesecih spravili čez svoje ozemlje v Čad in naprej v Evropo, kamor so prispeli konec aprila 2007. V računalniku vojaka Lt. Col AU je še vedno 7000 digitalnih fotografij. Pogajanja za izročitev še tečejo.

Predavanje soomogoča Občina Krško.

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
SI-8270 Krško
tel.: 07 488 0190
fax: 07 488 0197
www.kd-krsko.si

Arhiv novic...Novice članov

Očistimo za čisto srečo
preberi novico

Konferenca FEEL Leadership - Etično voditeljstvo 2015 - 10.6.2015
preberi novico

9. redni občni zbor GPR
preberi novico

Obnova članstva
preberi novico

Etika v oglaševanju
preberi novico

UTD med utopijo in samoumevnostjo
preberi novico

Drnovškova Velikonočna poslanica iz 2007
preberi novico

8. občni zbor GPR - 17.04.2013
preberi novico

Dr Drnovšku v spomin, v Zagorju 23.2.13
preberi novico

Spominski večer - dr. Drnovšek - 22.2.2013
preberi novico

Ostali prispevki


Fotogalerija

Ostale fotografije


Koristne povezave

Denas terapija
Jokajoča krava v klavnici
Soustvarjanje
Portal Pozitivke
Dužinski center Stik
DPMŽ Trbovlje
Zavetišče Zonzani

Ostale povezave


Kontakt

info@gibanje.org


Avtorji | Pravne informacije