21:05:42 | 24.11.2017
Področja delovanja
 
 

UČITELJI MODROSTI

Igor Kononenko in Irena Roglič Kononenko: UČITELJI MODROSTI

Samozaložba Irena Roglič Kononenko, Ljubljana, 2007

270 strani, Format: malo manj kot A4, 82 slik (30 barvnih)


Če lahko sprejmemo dejstvo, da smo duhovna bitja in da hodimo po poti duhovne evolucije, je samoumevno, da bomo nekoč, po številnih napakah, izkušnjah in preizkušnjah povsem izrazili svojo duhovno naravo. Za takšne ljudi pravijo, da so Samouresničeni, Osvobojeni, Prebujeni, Popolni, Razsvetljeni – Mojstri ljubezni in modrosti, ker popolnoma izražajo ti dve in druge kvalitete duhovne narave. To so bitja, ki so presegla vsakršen privlak želja in strasti, razblinila vse strahove in spregledala igre egocentričnega jaza, z lučjo svojega razumevanja so povsem predrla meglo slepil in iluzij. Mojstri so spoznali svojo povezanost s Stvarstvom, zlitost z Božanskim, in to v takšni meri, da ločenosti od celote ne poznajo več. Imajo individualnost, vendar živijo kot celota, sestavljena iz neskončne pestrosti izrazov. Modreci so se pojavljali in se pojavljajo v vseh obdobjih in na vseh kontinentih, najpogosteje takrat, ko jih najbolj potrebujemo. Vsi po vrsti nam govorijo eno in isto, le način pripovedovanja, jezik, globina povedanega se razlikujejo in so prilagojeni kulturi in duhovni zrelosti okolja.


Kot vsi mojstri zatrjujejo, je Resnica neopisljiva, zato je treba nauke mojstrov brati ne samo z razumom, ampak jih hkrati preverjati in čutiti intuitivno, s srcem. V teh naukih ni prostora za dokončna pravila in dogme. 'Zapisana modrost' je seveda relativen pojem, saj je prava Modrost živa in v principu neopisljiva. Njeni številni opisi, ki so zbrani v knjigi, pa kažejo na neštete načine, kako se Modrost lahko izraža, in na neštete poti, po katerih jo lahko dosežemo.


Izbor modrecev je nujno subjektiven, kot je subjektivno doživljanje njihove modrosti. Zbirka učiteljev ni in ne more biti popolna. V knjigi so opisane osebnosti, za katere obstajajo zgodovinski dokumenti o njihovem življenju in delu ter o njihovih naukih. Avtorja sta skušala izbrati najvidnejše učitelje. Od 79 opisanih učiteljev jih je 29 iz Indije in le 9 je žensk. Opisi učiteljev so poenoteni, tako da po kratkem življenjepisu in opisu dela in delovanja sledijo citati, izbrani po presoji avtorjev knjige.


V uvodu so na kratko povzete stične točke (rdeča nit) vseh učiteljev modrosti. Ker so modreci enotni ne glede na časovno obdobje in ne glede na prostor (kontinent), v katerem so živeli, in ne glede na tradicijo, iz katere so izhajali, lahko sklepamo, da vsi črpajo iz iste Resnice, čeprav vsak uporablja nekoliko drugačno terminologijo in ima vsak svoj stil pri opisovanju te neopisljive Resnice. Učitelji so opisani v 9 skupinah: legendarni bližnji in daljni vzhod (npr. Zaratustra, Lao Ce, Buda), grška in rimska antika (npr. Pitagora, Sokrat, Jezus), evropski srednji vek (npr. Frančišek Asiški, Meister Eckhart, Paracelsus), sufizem (npr. Attar, Hafis, Rumi), Indija in daljni vzhod (npr. Huang Po, Kabir, Mira Bai), 19. stoletje (npr. HP Blavatsky, Ramakrišna, Rudolf Steiner), 1. polovica 20. st. (npr. Gandhi, Jung, Meher Baba), 2. polovica 20. st. (npr. Krishnamurti, Kojc, Osho) in danes (npr. Sri Chinmoy, Dalaj Lama, Mati Meera). Na koncu zbirke učiteljev je spremna beseda Viktorja Gerkmana: O prebujenju in o razsvetljenih ljudeh. V dodatku pa je opisana relacija med objektivno znanostjo, na kateri temelji današnja materialistično usmerjena civilizacija, in subjektivno duhovnostjo, ki je nujna protiutež za preživetje človeškega roda na tem planetu.

Arhiv novic...Novice članov

Očistimo za čisto srečo
preberi novico

Konferenca FEEL Leadership - Etično voditeljstvo 2015 - 10.6.2015
preberi novico

9. redni občni zbor GPR
preberi novico

Obnova članstva
preberi novico

Etika v oglaševanju
preberi novico

UTD med utopijo in samoumevnostjo
preberi novico

Drnovškova Velikonočna poslanica iz 2007
preberi novico

8. občni zbor GPR - 17.04.2013
preberi novico

Dr Drnovšku v spomin, v Zagorju 23.2.13
preberi novico

Spominski večer - dr. Drnovšek - 22.2.2013
preberi novico

Ostali prispevki


Fotogalerija

Ostale fotografije


Koristne povezave

Moja šola
Društvo za Radost
DPMŽ Trbovlje
Zavetišče Horjul
Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice
Portal Pozitivke
Vse za vaše zdravje

Ostale povezave


Kontakt

info@gibanje.org


Avtorji | Pravne informacije