18:05:34 | 16.01.2018
Področja delovanja
 
 

Otvoritev Rižanskega labirinta

V soboto 21.junija 2008 ob 12:00 uri bomo na izviru rekeRižane - Vzroček ( 14 kmod Kopra pod Kraškim robom in 1 km pred Hrastovljami ) na prvi dan poletnega solsticija odprli Rižanski labirint, posvečen reki Rižani. Labirint bo blagoslovil domači župnik Milan Stepan.

Rižanski labirint je prvi labirint v Sloveniji , narejen izkamenja po vzoru labirinta iz katedrale Notre Dame de Chartres ( Francija ) iz1201 leta in po labirintu iz otoka Cresa ( Hrvaška ) mesto Beli. V katedraliNotre Dame de Chartres je ta labirint posvečen Devici Mariji.

Dolina reka Rižane je zgodovinski kraj znan po Rižanskemu placitu - znameniti shod predstavnikov Istrskih mest z odposlanci Karla Velikega okoli leta 804.
Imamo zadnjo zgodovinsko možnost za Slovensko Istro, da sereki Rižani uredi prost dostop do izliva v morje v Ankaranu ob školjčni sipini.Ob njej bi potekala učna, peš in kolesarska pot od izvira Zvroček do morja in bi bila med najlepšimi potmi v Slovenski Istri. Reka Rižana oskrbuje s pitno vodoskoraj 80 % Slovenske Istre in izpolnjuje vse kriterije za celovito zavarovanje. V reki in ob njej živijo številne zavarovane živalske vrste po habitatni direktivi in po Naturi 2000 ( jegulje, raki primorski koščaki,netopirji, metulji, žabe, vodomci, hrošči Scarites tericola in Clivina ypsilon,pajki . in v Ankaranu ob morju edinstvena školjčna sipina) .
Mit o labirintu sega v preteklost tisočletij, do prvihčloveških sledi za globljim smislom obstajanja. Labirinti nam danes pomagajoobdržati odprt duhovni dialog in so nam v spomin, da obstaja množica poti dosvetega , do miru, zdravja, sreče in harmonije.

Rižanski labirint je povečan labirint iz katedrale Notre Damede Chartres. Ima 12 krogov in 11 poti. Labirint je prepoln simbolike.V sebi imavgrajen obris križa , ki se vidi po položaju rože v sredini. Roža predstavlja vkrščanski simboliki Devico Marijo, mater Jezusa in njej je posvečen labirint.Šest rož predstavlja šest ravni obstajanja : mineralna, rastlinska, živalska,človeška, angelska in božanska, toda tudišest dni nastajanja sveta. Zunanji polkrožni loki okoli labirinta se imenujejo lunacije . Ima 112 vdolbin in 113 vrhov, kar predstavlja v vsakem kvadrantu 28vrhov kar se povezuje z luninim mesečnim ciklusom.


Napotki za labirint :

1 - V labirintu in njegovi okolici se spoštuje tišina. Vlabirintu se ne pogovarja niti se ne preskakuje krogov ampak se sledi poti.

2 - Preden vstopimo v labirint se na vhodu ustavimo innekajkrat globoko zadihamo.

3 - V labirint se vstopa z vzhoda, stopa se sproščeno in sepusti mislim, da tečejo .. ko sledite poti, skušajte biti pozorni na dihanje -na vsaki vdih in izdih. Na sredini labirinta se nekoliko ustavite, toliko kotmenite, da je potrebno. Vsak ima svoj ritem in v labirintu lahko nekogaprehitimo ali pa nas kdo drug prehiti.

4 - Ko vstopate v labirint si lahko postavite vprašanje inlabirint Vam bo dal odgovor.
V labirintu ustvarjamo neposredni dialog z Univerzumom.Lahko zapustimo probleme in težave iz preteklosti in začnemo na novo kotprenovljeno bitje. Vsaka pot po labirintu je nova in nepozabna in tako prenovljeni in duhovno prebujeni lahkozačnemo povsem novo pot.

5 - Ko pridete iz labirinta, se še nekaj časa prepustitetišini in razmišljanju.
Prve poti po labirintu ne boste nikoli pozabili.


SOS za reko Rižano. Pomagajmo reki Rižani danes , ker mi potrebujemo njo in ona nas.
Ona je naša naravna, kulturna, hidrološka in zgodovinskadediščina in si zasluži več spoštovanja in celovito zavarovanje od izvira doizliva v morje.

Vabljeni Vsi!

Združenje Zelena Primorska
David Stepan

Arhiv novic...Novice članov

Očistimo za čisto srečo
preberi novico

Konferenca FEEL Leadership - Etično voditeljstvo 2015 - 10.6.2015
preberi novico

9. redni občni zbor GPR
preberi novico

Obnova članstva
preberi novico

Etika v oglaševanju
preberi novico

UTD med utopijo in samoumevnostjo
preberi novico

Drnovškova Velikonočna poslanica iz 2007
preberi novico

8. občni zbor GPR - 17.04.2013
preberi novico

Dr Drnovšku v spomin, v Zagorju 23.2.13
preberi novico

Spominski večer - dr. Drnovšek - 22.2.2013
preberi novico

Ostali prispevki


Fotogalerija

Ostale fotografije


Koristne povezave

Zavetišče Horjul
Svet za Darfur
Portal Bambino
DZZZ Jesenice
Ekološka kmetija Demeter
Združenje za promocijo prostovoljstva
Moja šola

Ostale povezave


Kontakt

info@gibanje.org


Avtorji | Pravne informacije