17:59:19 | 16.01.2018
Področja delovanja
 
 

Včasu, ko se družba sooča z demografskim trendom staranja prebivalstva in se kot celota hote ali nehote vključuje v procese globalizacije, se nam dozdeva, da smo se znašli na razpotju. Rešitve iz preteklosti, ustaljeni načini delovanja, so se v novih razmerah izkazali za pomankljive in nezmožne zagotoviti nove dolgoročne rešitve. Problematika nikakor ni enostavna, še toliko bolj občutljiva pa je zaradi svoje močne socialne komponente. Ne dotika se samo neke marginalne skupine, ampak se zadira globoko v ustroj sodobne družbe, kot jo poznamo vse življenje. Mnogi udeleženi, ki so vse življenje zaupali v družbeni dogovor in verjeli, da bo družba spoštovala njihovo zavezo in jim na starost vračala tisto, kar jim pripada, se v današnjih turbulentnih časih upravičeno počutijo prevarane, izigrane. Hkrati pa se zavedamo, da nekonstruktivno zaviranje sprememb ne bo zaustavilo, temveč zgolj odložilo- v našo škodo.
Čeprav večina sprememb za ljudi pomeni neljub dogodek, pretres oziroma soočenje z negotovostjo vsakdana in izgubo navidezne varnosti, pa je treba v takšnih dogodkih iskati nove, sveže priložnosti, ki bodo tako družbi kot posamezniku nudile nove možnosti za rast in napredek. Zavedati se je treba, da je edina konstanta v življenju le sprememba sama. Oklepati se preteklosti in preživelih rešitev je tu brezpredmetno, saj se na ta način ni mogoče zoperstaviti naravi delovnja sveta. V novo prihajajoče obdobje moramo vstopiti sveži, prerojeni, brez spon preteklosti in priučenega koncepta življenja.
Ob vsem tem je treba izrecno poudariti, da se mora Slovenija razvijati v odprto, strpno in sodobno državo, ki bo v prihodnje sprejemala delovne migracijske tokove tako iz območja EU kot tudi drugih držav, ki bodo pomagali reševati nastale težave zaradi staranja slovenskega prebivalstva. Ravno strpen odnos do priseljevanja izobražene delovne sile iz drugih držav bo Slovenijo kulturno bogatilo ter utrdilo njeno identiteto, hkrati pa bo naši državi in državljanom prinesel nove izzive, s katerimi se bomo morali v kratkem spoprijeti.
Na koncu naj še poudarim, da je ravno tako pomebna tudi skrb za starejše občane prek organiziranja njihovega aktivnega življenja.
Lepo pozdravljeni!
Branko Štrucl GPR Kidričevo!

Arhiv novic...Novice članov

Očistimo za čisto srečo
preberi novico

Konferenca FEEL Leadership - Etično voditeljstvo 2015 - 10.6.2015
preberi novico

9. redni občni zbor GPR
preberi novico

Obnova članstva
preberi novico

Etika v oglaševanju
preberi novico

UTD med utopijo in samoumevnostjo
preberi novico

Drnovškova Velikonočna poslanica iz 2007
preberi novico

8. občni zbor GPR - 17.04.2013
preberi novico

Dr Drnovšku v spomin, v Zagorju 23.2.13
preberi novico

Spominski večer - dr. Drnovšek - 22.2.2013
preberi novico

Ostali prispevki


Fotogalerija

Ostale fotografije


Koristne povezave

Savitra Home
Slovenska tehnološka platforma za vodik in gorivne celice
Slovenski Čebelarji
Zavetišče Horjul
Slovenska mreža prostovoljskih organizacij
DPMŽ Trbovlje
Doberman Klub

Ostale povezave


Kontakt

info@gibanje.org


Avtorji | Pravne informacije